Sanal Suclarda Yeni Bir Boyut: Metaverse'de Genc bir Kiza Cinsel Saldırı

 Ilginc bir habere dikkatinizi çekmek istedim. kThe Guardian'dan Nany Jo Sales'in haberine göre, İngiliz polisi, sanal bir çete tecavüzüne maruz kaldigi iddia edilen bir cçocuğun vakasını araştırıyor.

Meta, metaverse'i bizlere "sanal gerçeklik size yeni dünyaları ve paylaşılan deneyimleri keşfetme olanağı tanır" diye pazarlıyor. Ancak görünen o ki, Birleşik Krallık'ta bir genç kız için bu "paylaşılan deneyim", iddia edilen bir çete tecavüzüydü.

İngiliz polisi, sadece 16 yaşın altında olduğu belirtilen kızın cinsel saldırısını araştırıyor; bu, İngiltere'de türündeki ilk soruşturma olduğu söyleniyor. Kızın iddia edilen saldırı sırasında sanal gerçeklik gözlüğü takılı olduğu ve metaverse'de etkileşimli bir oyun oynadığı bildirildiğinde, avatarı birkaç kişi tarafından saldırıya uğramış.

Tabi hukukun cevaplaması gereken büyük bir soru var burada? Bu gerçekten tecavüz müydü? New York Post'ta yayınlanan habere yorumlar da gecikmemiş tabi. "Sadece kapatabilirdi değil mi?" "Lütfen gerçek hayattaki suçlara odaklanabilir miyiz?" "Call of Duty adlı savaş video oyununda öldüm, katilimin adalet önüne çıkarılmasını bekliyordum" demi bir baska kisi de. Sanal oyunlarda amac cogu zaman öldürmek zaten de, bir genc çizin tecavüze uğramayı beklemesi hem beklenmedik hem de absürt. Dolayisiyla burada hukuken olmasa da etik olarak bir sorun oldugu muhakkak. Hukuken sorun olup olmadigini ise hep birlikte göreceğiz sanirim.

Gazetedeki habere göre, sanal tecavüzün "gerçekten tecavüz" olup olmadığı sorusu, en az 1993'e kadar uzanıyor. Julian Dibell adında bir kisi, Village Voice'de "bir çevrimiçi tecavüz" makalesi yayınlıyor. Dibbell'ın yazısı, bir sanal topluluktaki cinsel saldırıya uğrayan avatarların arkasındaki kişilerin, fiziksel tecavüz kurbanlarının duygularına benzer duygular hissettiklerini bildirmis. Cok olası gercekten de , özellikle de 16 yaşında bir kiz icin.

Olaya aşina bir üst düzey polis memuruna göre, metaverse'de saldırıya uğrayan kız da aynı duyguları hissetmiş; "Fiziksel yaralanmalardan daha uzun vadeli duygusal ve psikolojik etkisi var" dedi. Ayrıca, metaverse deneyiminin bu kadar etkileyici olması, çocuğun özellikle gerçek ile hayal arasındaki farkı ayırt etmesini daha da zorlaştırıyormus.

Bu durumu soruşturmak polis için gerekli olsa da - mahkemelerin iddia edilen suçlulara uygun cezayı vermesi - metaverse oyunlarının arkasındaki şirketlerin kötü niyetli aktörlerden sorumlu tutulması da aynı derecede önemlidir.

Ancak Meta'nın çocukları ve gençleri koruma konusunda kötü bir sicili var. 2021 yılında, içeriden bilgi veren Frances Haugen, Facebook'un (şirketin sahibi olduğu) Instagram'ın kullanımının genç kızların özgüvenini ve beden imajını olumsuz etkilediğini gösteren Facebook'un kendi iç araştırmasını ortaya çıkardı. Geçen yılın ekim ayında, 33 eyalet başsavcısının oluşturduğu çapraz partili bir koalisyon, Facebook ve Instagram'un "ulusal gençlik zihinsel sağlık krizi"ne sorumlu olduğunu iddia ederek Meta aleyhine Kaliforniya'da dava açtı.

Eğer denetlenmezse, metaverse'in gelişmekte olan dünyasında, hem çocuklara hem de yetişkinlere karşı işlenen cinsel suçlar daha yaygın hale gelebilir. Bir polis soruşturucusu, metaverse'in zaten cinsel suçlarla "dolup taştığını" söyledi. Meta oyunu Horizon Worlds, iddiaya göre birkaç cinsel saldırının yaşandığı yer olmuştur. 2022'de, metaverse üzerine araştırma yapan psikoterapist Nina Jane Patel, Horizon Venues (şimdi Horizon Worlds) adlı oyunda grup tecavüzüne uğramanın "gerçeküstü bir kabus" olduğunu yazdı. "Fiziksel dünyada olduğu gibi, metaverse'de net ve uygulanabilir kuralların eksikliği var" dedi Patel.

Yazinin aslini buradan okuyabilirsiniz. Ben epey bir kismini tercüme etmiş oldum. Görsel de burdan.

Yorumlar

Popüler Yayınlar