Almanya'da Neler Oluyor?

Kizim 27 Aralik'tan beri hastaydı. Bugün iki haftalık Noel tatili sona erdi ve okullar yine acildi. Hastaligi tekrar etmesin diye sabah okula arabayla götürmek istedim. "Anne hayir ciftciler gösteri yapıyorlar, cok trafik oluyor, geç kalırım" diye epey evham yaptı. Hemen baktık internetten evet bugün de varmış protestoları, traktörleri ile tüm yollar kapatıyorlar, peki tamam cok iyi giyin bisikletle git dedik.

Evet bunca girizgah Almanya'daki çiftçi protestolarını anlatmak icindi. Fakat günlük hayatimizi ne kadar cok etkilediğini de göstermek istedim önce.

Tabi protestocular sadece ciftciler degil. Kamyon şöförleri ve demiryolu çalışanları da ücret ve çalışma koşullarından tarımsal sübvansiyonlardaki kesintilere ve yol geçiş ücretlerindeki artışa kadar uzanan şikâyetler nedeniyle bu hafta Almanya çapında düzenlenen protesto gösterilerinde grev tehdidinde bulunanlar arasında yer alıyorlar.

Öncelikle hatırlarsanız 4 yil önce, Merkel CDU'ya veda etmişti ve secimlerin sonucunda Sosyal Demokrat Parti olan SPD, Yesiller ve neoliberal FDP'den olusan koalisyon SPD lideri Olaf Scholz önderliğinde Almanya'yi yönetmeye bslamisti. Tarim Bakani da Yesiller'den Cem Özdemir. bu arada Kolalisyonun performansından Alman seçmenlerin %82'si ya kismen ya da tamamen memnun değil. Bu sınıfta kalmış sol koalisyonunun da radikal sağcı parti AFD'nin yükselisinde pay sahibi oldugu bilgisini gelecek icin akılda tutun. Bununla ilgili bir yazıda surada.

AFD, çiftçilere sizi destekliyoruz pankartı acmis.

Koalisyon ülkenin mevcut sorunlarının çoğunu devraldı ve bunları düzeltmek için büyük reformlar vaat etti. Merkel'in de gencler tarafından en cok eleştirildiği konulardan biriydi modernleşememek, özellikle dijitalleşme konusunda geri kalmak ve fazla muhafazakar olmak. Dolayisiyla bu vaadler getirdi bu partileri de yönetime. Ancak Covid, Ukrayna'ya destek ve enerji krizi vs. bu modernleşme vaadini büyük ölçüde zorladı. Ayrıca su yazıdan da anlayacaginiz üzere yeşiller ifade özgürlüğü hususunda da hayal kirikligi yarattılar. Tabi bu pek kimsenin umrunda degil ama ben belirtmiş olayım.

Uzun süredir Avrupa'nın güç merkezi olan Almanya, bölünmüş ve etkisiz görünen bir hükümetle birlikte ekonomistlerin "Avrupa'nın hasta adamı" olarak anılmasına yol açan kısa vadeli ve daha derin yapısal sorunların güçlü bir karışımıyla mücadele ediyor. Almanya'da neden hasta adam oldu peki? Asagidaki videolar size biraz bilgi verecektir.


Bu genel bilgilerden sonra, gelelim eldeki probleme:

1. Almanya'nın ulusal denetim ofisi, tamamı devlete ait olan demiryolu ağı Deutsche Bahn'ı, 30 milyar Avroluk borçları ve son sekiz yılın en düşük dakiklik seviyeleri ile kalıcı bir kriz içinde olarak tanımladı.

Sendikalara göre bunun sorumlusu onlarca yıldır yapılan yetersiz yatırımlar. Tren Makinistleri Sendikası (GDL) 8 Ocak'tan itibaren "sınırsız grev" çağrısında bulunarak, özellikle haftada 38 saat yerine 35 saat çalışma talebi nedeniyle büyük aksamalara neden olabilecek.

2. Perşembe günü hükümetin kısmi U-dönüşüne rağmen çiftçiler, tarım sektörü desteğinde planlanan 900 milyon Avroluk kesintinin bir parçası olarak dizel sübvansiyonlarının ve tarım araçları için vergi indirimlerinin azaltılması planlarına karşı protestolarına devam ediyor.

Çiftçiler, planlanan kesintilerin geçim kaynaklarını ve Alman tarımının rekabet gücünü tehdit edeceğini söylüyor ve 8 Ocak'tan itibaren "ülkenin daha önce hiç yaşamadığı bir şekilde her yerde var olacakları" uyarısında bulunuyor.

3. Nakliyeciler/kamyon şöförleri daha yüksek geçiş ücretleri için ayaklanırken, 9 Ocak'tan itibaren bazı doktorlar, mesleğinin üzerindeki fazla yükler sebebiyle  daha fazla devlet desteği taleplerini desteklemek üzere muayenehanelerini kapatmaya karar verebilirler.

Yorumlar

Popüler Yayınlar