Misir

Henüz hayata geçmemiş ama uzun süredir hazır olan bir planımı paylaşmak istiyorum sizinle.

Rezervasyonunuzu yaptırır yaptirmaz antik anitlari daha iyi anlamak icin Toby Wilkinson ve Salima Ikram'ın kitaplarini okumaya başlıyorsunuz. 

Avrupa'da sonbahar renkleri kendini göstermeye basladiginda, valizinizi topluyor ve bir Kahire ucagina biniyorsunuz. Valize ya Necip Mahfuz'un Kahire Üclemesini ya da Lawrance Durell'in Iskenderiye Üclemesini atıyorsunuz. 

Ucaktasiniz. Kulakliginizi takin ve playlistinizin tadını cikarin ya da uçağa binmeden önce I-Pad'inize indirdiğiniz Cairo Time'i veya Cölde Cay'i izlemeye başlayın. Iyi colculuklar.

Ucaktan indiniz ve otelinizin size ayarladigi transferle piramitler manzaralı Marriot Mena House'a yerleşiyorsunuz. Kahire'de geçireceğiniz günlerde burada kalirsaniz, hem sehrin keşmekeşinden uzaktasınız hem de sabah aksam manzaranız su.
Piramitleri (orijinal piramit olan Zozer Basamakli Piramidi dahil), Sfenks, arkeoloji müzelerini, Memfis'in mezarligi Sakkara ve Imhotep Müzesini elbette geziyorsunuz. Yerel yemekleri fuul, koshari, ta'ameya'yi deniyorsunuz. Kahire'nin meşhur carsisi Khan el-Khalili de görmeye deger. Belki bir kaç geleneksel taki veya aksesuar alırsiniz. Selahaddin Kalesi ve/veya El-Ezher Camii'ni de gezmek isteyebilirsiniz belki. Ayrıca Kahire'yi gece görmek için Nil üzerinde bir felucca yolculuğu yapmanızı da tavsiye ederim. 

Eski sehir disinda ben şahsen Zamelek bölgesini 've buradaki Misr, Mashrabia ve yeni Tahrir Kültür Merkezi gibi sanat galerini de görmek isterim. Sanliysam belki Kahire Bienali'ne bile denk gelebilirim. Lokal insanların gittiği bir cafede oturmak ya da belki güzel bir aksam yemeği mekanı bulmak da gitmeden önce bakacaklarım arasında olacak. Burayi da güncellerim o zaman.

Güzel binalar ve çarşılarla kaplı 14. yüzyıl Kahire'sinin Bagdat Caddesi olan Sharia Al Mu'izz boyunca yürüyün. Duyduguma göre araçlara da kapaliymis.

Kahire'de geçirdiğiniz 3 günden sonra Luxor'a uçmaya hazirsiniz. Uçak saatlerine göre, Luxor'da konaklamanız gerekirse istikametiniz Al Moudira Hotel.





Luksor Müzesi, Karnak ve Luxor'un geniş tapınak kompleksleri, tapinaklar ve mezarlar Luksor'da görebileceğiniz onlarca yerlerden bazıları. Asagidaki anlatacağım tekne turunuzu organize ederken bunları dahil etmeyi unutmayın.
Pazartesi sabahi dahabiye denilen motorsuz Nour el Nile teknelerinden birine binmek üzere Luksor'un hemen güneyindeki Esna'ya götürüleceksiniz. Beklentiniz tam olarak söyle bir seyler olmalı. 


Öğle yemeği için tekneye atlamadan önce kasabada yürüyecek, pazarını ve tapınağını ziyaret edeceksiniz. Bir gece Nil kıyısında bir çiftçi ailesiyle çay içmek için duracaksınız, bir çiftliği ziyaret edecek, belki Nil'de yüzecek (ben degil) ve Edfu'daki Horus Tapınağı'na uğrayacaksınız. Neredeyse mükemmel bir şekilde korunmuş olan tapınak, Mısır'da göreceğiniz en güzel yerlerden biri.


Muhteşem 6 gün sonunda Cumartesi günü Aswan'a ulasacaksiniz. Yerlestiginiz Sofitel Legend Old Cataract Hotel'in havuzu basında yerestiginiz şezlongunuzda, Elephantine Adası'nda devam eden kazılarda bir kısmı ortaya çıkan antik sınır kentine uzaktan bakarken tekne yolculugunun yorgunluğunu atıyorsunuz. Ancak oymaların kalitesi, selin yüksekliğini ölçen asırlık Nilometre'yi görme şansı ve Asvan ve nehir üzerindeki panorama ile ödüllendirilmek için bura mutlaka ziyaret edin.

Ben Aswan'dan sonra evime döneceğim dünkü Ölü Deniz icin baska bir zaman yolumu yine Misir'a düsürecegim. Ama siz isterseniz Misir'in ilk uzun mesafe parkuru Sina Yolu'na düşebilirsiniz. Bedevi kabileler tarafından ziyaretçileri çölün iç kısımlarına götürmek için oluşturulan rehberli rota, şimdi yarımadanın kalbindeki altıncı yüzyıldan kalma St Catherine Manastırı'ndan - kendi başına ve Musa'nın On Emir'i aldığı söylenen yakındaki Sina Dağı için görülmeye değer - sahile kadar uzanıyor. Yakın zamanda Hurghada kasabasının arkasındaki dağlarda da benzer bir patika oluşturulmuş. Hurghada veya Şarm El Şeyh'teki Mısır'ın en iyi sahil otellerinden birinde Kalip tatilinize devam edebilirsiniz. 


Eğer siz bu rotayı zaten yaptıysanız bizimle tavsiyelerinizi paylaşmayı ihmal etmeyin.

Yorumlar

elif dedi ki…
Okuduğun kitaplar ve filmlerden en çok gitmek istediğin yerlerin oluşması ne güzdl şey , ben de elli tane paul aıster okuyunca ny brooklyn gitmek istedim . Rehber güzelmiş , gidince de yazarsın bakarız aradaki farklar neler
Adsız dedi ki…
Bu aralar en takıntılı olduğum coğrafya kuzey Afrika ama hala cahilce gitmeye korkuyorum da.
elif dedi ki…
Yazdım yazdım yorumu:( blogspot yerine instoşta mı blog sayfası açsan okusak

Popüler Yayınlar