Oda Projesi

Pazar günü rüzgarsızlık sebebiyle yelken dersine gidemedik. Evde yayılmacalı güzel ve uzun bir kahvaltıdan sonra İrem ve Volkan beni aldı ve İstanbul Modern'deki Oda Projesi sergisine gittik. Danimarkalı fotoğrafçı Annette Merrild’in 9 ülkede 9 büyük kentte çektiği fotoğrafları gördük.
Sanki aynı odayı farklı kültürelere göre döşemişler gibi benzer şekil ve boyutlarda odaları fotğraflamış sanatçı. Kültürler arasındaki benzerliği ve farklılıkları görmek ilginçti gerçekten de. Küratör Engin Özendes’iti bu arada. Sergide 118 adet fotoğraf yer alıyor.
“Dünyayı tanımak mı istiyorsunuz? O zaman işe komşunuzdan başlayın.” Bu özlü sözü benimseyen Annette Merrild, bize hoş bir deneyim sunuyor. En çok Varşova'nın evlerini bizim Türk evlerine benzettim. Tavandan sarken makreme saksılık vardı bolca. Seksenli yıllarda hangimizin annesinin makreme çiçekliği yoktu ki.
Bizim ve sergiyi gezen diğer insanların en çok dikkat ettiği hususlardan biri de halılardı. Halısız evler. Ya da olan halıların ne tür halılar olduğu ile ilgili.
Ben çok keyif aldım ama dün son gündü. Yani artık kaçırdınız. Ama İstanbul Modern'de satılan kitabını 50-TL'ye alabilirsiniz.
Sanatçı, ayrıca konul olduğu evlerden kendisine verilen hediyeleri de sergiliyordu. Örneğin Rusla kendilerine çaya gelen misafirleri mutlaka yemeğe de konuk eder ve evden ayrılmadan önce mutlaka hediye verirlermiş. Bol bol rus çikolata ve şekerleri mevcuttu. Aşağıdaki resimdeki bebekli çikolata Rusya'dan. Marmelat ve kavanozu Türkiye'den. Önde yer alan sur biblosu Diyarbakır'da. Arkadaki çay fincanları Polonya'da. Polonyalılar için çok misafirperver diyor. Demek ki sadece makremeleri benzemiyormuş bize.
Aşağıdakiler ise çeşitli ülkelerden film ve müzik cd'leri. Ayrıca ev yapımı bir şarap şişesi ve Türkiye'den bir misafir terliği. Yabancılar için ne kadar enterasandır kesin her evde fazladan misafir terliği olması.
Sonrasında İstanbul Modern'in cafesinde oturup kavunlu frozenlarımızı içtik. Son nakdimizi de bahşiş olarka bırakıp otoparka borç takıp Açık Radyo'ya yol aldık.
Not: Evet ayakkabılarım yeni :) Istanbul Fashion Days'de de elbisemin altına bunları giymişti. Çok da rahat ettim vallaa...

Yorumlar

Popüler Yayınlar